”Pitääkö minun treenata vielä enemmän?”

Tämä on hyvä kysymys ja on varmasti yksi yleisimmistä mitä olemme saaneet vuosien varrella. Tämän kysymyksen ovat esittäneet PT-asiakkaat, crossfittaajat, bootcamppilaiset sekä voimailijat. Kysymys on rehellinen ja vilpitön, joten käydään sitä läpi tässä artikkelissa.

Meidän rehellinen mielipide ja mielestämme ehkä ainoa syy miksi sinun pitäisi tehdä lisää treeniä on se, että haluat yksinkertaisesti tehdä sitä lisää. Kehosi palautuu lisätreenistä, sinulla on aikaa sille ja koet sen motivoivaksi, nautit siitä. Vain silloin lisätreenien tekeminen on mielestämme järkevää. MUTTA! Sinun EI tulisi tehdä lisää treeniä sen takia, että luulet sen tuovan tuloksia nopeammin.

Mutta kun minä liikun joka päivä, käyn sählyssä, juoksen lenkkejä, teen bootcamppia, crossfittiä ja vielä voimaohjelmaa… silti en laihdu tai en saa tuloksia. Miksi tämä ei toimi minulle?”

Tulokset eivät tule koskaan mentaliteetillä ”minulle enemmän”. Tämän olemme nähneet niin monta kertaa, että voisimme kirjoittaa kirjan aiheesta. Tulokset tulevat jatkuvuudella ja suhteellisen intensiteetin nostamisella. Sinun omia rajoja pitää koetella, niin henkisiä kuin fyysisiä. Silloin tulokset tulevat.

”Mitä tarkoitat suhteellisella intensiteetillä?”

Intensitetti on suhteellista jokaiselle meistä. Me kaikki koemme sen eri tavalla ja reagoimme siihen myös eri tavalla. Se mikä on kovaa treeniä toiselle, voi olla toiselle henkilölle lämmittelyä. Kaikki on suhteellista.

Käytetään esimerkkinä juoksulenkkiä. Sanotaan että minä ja sinä olemme juoksulenkillä. Sinun 5km juoksuennätys aikaa vastaan on tasan 30 minuuttia ja minun 5km ennätys on puolestaan 40 minuuttia. Heitetään hatusta nämä ajat. Jos sinä lähdet 5km juoksulenkille ja juokset sen 40 minuutin vauhtia, silloin et ole lähelläkään sinun rajoja. 40 minuutin vauhti on sinulle löysäilyä, mukavaa löntystelyä. Pystyt keskustelemaan helposti koko lenkin ajan ja se on sinulle mukavan helppoa. Samaan aikaan sinun kapasiteetti olisi kuitenkin juosta sama lenkki 30 minuuttiin. 40 minuutin vauhti ei kehitä sinua, se ei koettele sinun rajoja eikä haasta sinua.

Jos taas minä menen juoksemaan saman lenkin, vedän täysillä 5km ja kellotan tasan 40 minuuttia ajakseni, teen melkein kuolemaa maalissa ja olen aivan poikki. Tein kaikkeni lenkillä, minä koettelin rajusti rajojani ja saan tuloksia. Eli vaikka 30 minuutin aika voi näyttää ”paremmalta” paperilla kuin 40 minuutin aika – tästä yhtälöstä näet, että sillä ei ole mitään merkitystä. Vain sillä on merkitystä että sinun omia rajoja koetellaan.

Ne ihmiset jotka tekevät monta treeniä päivässä tai viikossa, he eivät tule lähellekkään omia rajojaan. Jos kyseisen henkilön päivän suunnitelmana on tehdä aamulla ensin juoksulenkki, päivällä normaali salitreeni, sen perään toiminnallinen treeni ja illalla vielä vatsaa, nämä kaikki aiheuttavat sen että henkilö pidättelee itseään jokaisessa suorituksessa eikä anna 100% suoritusta koskaan. He ajattelevat jatkuvasti suorituksen aikana, että pitää säästellä jotta he jaksavat suoriutua seuraavasta treenistä. Usko pois, olemme nähneet näitä asiakkaita paljon vuosien saatossa. Sen takia heidän potentiaalia ei koskaan saavuteta ja he eivät saa haluamiaan tuloksia.

Lenkillä he ajattelevat ”En voi juosta liian kovaa tai olen ihan romuna seuraavassa treenissä!”. Joten he himmailevat. Seuraavassa treenissä he ajattelevat: ”Olin aamulla pitkällä lenkillä, joten voin ottaa iisimmin tämän!”. Joten he himmailevat. He tekevät kaiken himmaillen, sen sijaan että antaisivat kaikkensa yhdessä treenissä ja menisivät eteenpäin.

 “Eikö minun pitäisi olla rasvanpolttoalueella, jotta poltan enemmän läskiä?”

Kyllä, se on täysin totta että matalasykkeisellä aerobisella treenillä keho käyttää polttoaineena suhteessa enemmän rasvakudosta. Tyyliin kävelylenkit ja vastaavat. Sellaiset treenit missä et joudu puuskuttamaan suorituksen aikana, kehon järjestelmät ehtivät purkamaan rasvakudosta ja käyttämään sitä energiaksi. Mutta kun treeni loppuu, myös rasvanpoltto kytkeytyy pois päältä koska aineenvaihduntasi ei kiihtynyt.

Sen sijaan 100% intensiteetillä tehty treeni nostaa aineenvaihduntasi jopa 24 tunnin ajaksi eri tutkimusten mukaan. Tätä mitataan tieteellisellä termillä EPOC, joka kertoo kuinka paljon aikaa ja työtä keho tarvitsee palautuakseen treenistä. Se on juuri sitä mikrovaurioiden korjaamista lihaksista, sen avulla kehosta tulee vahvempi. Kansantermeillä tähän liittyy sana ”jälkipoltto”, eli kone käy edelleen kuumana monta tuntia treenin jälkeen. Mitä enemmän pystyt laittamaan intensiteettiä treeniin, sitä kovemmin aineenvaihduntasi pyörii. Mitä kovempikuntoisempi sinusta tulee fyysisesti, sitä enemmän pystyt puskemaan itseäsi ja sitä kautta tulet saavuttamaan tuloksia.

 

kävelyllä kotona

“Miksi CrossFit-ammattilaiset ja vastaavat treenavat tunteja päivässä ja monta kertaa?”

Nämä urheilijat eivät tee volyymiä tullakseen vahvemmaksi tai polttaakseen rasvaa. Heidän on tehtävä volyymiä opettaakseen kehoaan palautumaan nopeammin suorituksesta. Se on lajinomaista harjoittelua, joka kuuluu siihen. Heidän pitää pystyä suorittamaan 100% intensiteettiä vuorotellen levon kanssa. Ajattele tyyliin start-stop-start-stop. Tämä on ainoa tapa menestyä lajissa.

Ammattilaisten treeneillä ei ole mitään tekemistä Yksikipinän kanssa. Me treenaamme vain ja ainoastaan elämää varten. Meitä ei kiinnosta sijoitukset tai palkintopallit, emme kilpaile. Meitä kiinnostaa liikkua hyvin, voida hyvin ja näyttää hyvältä samaan aikaan. Joten intensiteetin vastapainoksi sinun pitää myös levätä riittävästi, jotta kehityt. Intensiteetin avulla menet eteenpäin, saat lihasta, rasva palaa ja kehostasi tulee atleettinen kone. Treenaa suhteellisella intensiteetillä, koettele rajojasi, syö hyvin ja lepää. Silloin tulokset tulevat.